در این مقاله تفاوت های انواع مختلف مشک را خدمتتون شرح خواهیم داد :
1. مشک حیوانی:
مشک در اصطلاح کلی به ماده ای گفته میشه که در غده یا کیسه ی جنس نر بعضی حیوانات نظیر آهوی مشک musk deer ، موش آبی و اردک استرالیایی قرار داره که بویی معطر و نافذ و سنگین ایجاد میکنه و در بیس نت یک عطر قرار میگیره .
اما آیا هنوز هم در عطرسازی شاهدش هستیم ؟ مسلما خیر . هر کیلو مشک آهوی ختن گاه تا حدود ۶٠ هزاردلار ارزش مالی داره که در نتیجه بیشتر شبیه به شوخی هستش که در عطرها شاهد اون باشیم . ضمن اینکه بخاطر اینکه آهوی ختن گونه ای در معرض انقراضه پس ایفرا IFRA اجازه استفاده از اون رو نخواهد داد .
تشریح بوی مشک ختن اینگونه ست :
شیرین. اورینتال. بالزامیک. حیوانی. غلیظ. قوی. تا حدی پودری
2. گیاهی یا فلاوری :
- گیاهانی نظیر سنبل ختایی ، سنبل وحشی ، کرفس وحشی و نظایر اونها خواص درمانی مختلفی دارن . نظیر استفاده در درمان اختلالات منس و همچنین ضد اسپاسم عضلانی هستن . بعدها ریشه این گیاهان رو تقطیر کردن و یا تحت فشار co2 اسانسش رو تهیه کردن . افشره ای حاصل شد که بویی نظیر مشک داشت . این بو خودش کاملا یک عطر هستش که با بویی تقریبا آروماتیک و چوبی و خاکی شروع میشه و خیلی زود بوی شیرین و پودری میگیره .
( مشک در ادکلن آمواژ لیریک از این نوع هستش و همچنین در مونا دی اوریو ماسک و فرنچ لاور فردریک مال و رویال عود کرید . )
- عصاره ی دانه ی گیاهی از خانواده پنیرکیان هستش که بویی کپک گرفته ، شیرین ، قدیمی ، کهنه ، حیوانی ، گرم و کدر بسیار با کیفیت و عالی داره . که رایحه ش تمیز نیست . گران هستش و پخش بوی خوبی هم داره .
( رفرنس این بو : ماسک کوبلای خان از سرج لوتنس )
3. مشک سنتتیک :
این مشک رو خب در محیط آزمایشگاه تولید میکنن . سه دسته داره ؛ شامل نیترو ، پلی سایکلیک و ماکروسایکلیک . اولی و دومی استفاده نمیشن یا ممنوع شدن و ناچارا باید ماکرولیک استفاده بشه . مشکل اما اینجاست که کمتر از نیمی از مردم توانایی تشخیص مشک ماکرولیک رو دارن . برای همین عطارها مجبورا از ترکیبی از این مشک ها با مشک های فلاوری استقاده کنن . در توصیف بوش میشه گفت :
شفاف ، تمیز ، شیرین ، میلکی یا خامه ای ، سبک ، لایت و روشن و تا حدی پودری .
( نمیشه یه رفرنس براشون معرفی کرد . چرا که عطارها معمولا ترکیبی از مشک سنتتیک و فلاوری رو با هم استفاده میکنن و وجه های مختلفی از اون رو به نمایش میزارن . سر آمدشون : سیلور ماسک نازومتو هستش که کاملا حس روشن و نرم اما فلزی و سبکی داره . پیور دیستنس وایت همچنین از بهترین نمونه های مشک سنتتیک در دنیاست . که رزی و چوبیه ، جادور وویل از دیور هم از نمونه های موفق مشک سنتتیک بشمار میره . )
بنده شخصا تقسیم بندی مشک رو قبول ندارم . تقسیم بندی مشک در کتب مختلف اینگونه ست : مشک سیاه. مشک سفید (که دیدم تمیز هم میگن) .
مشک سیاه رو همون مشک حیوانی و مثلا مشک ختن میدونن ، و به مشک سنتتیک هم مشک سفید میگن ، اما این اشتباهه . تعریف واژه ی سفید در زبان تخصصی عطرسازی مشخصه بلانش یا وایت یا سفید در عطرسازی اشاره به وایت فلاور یا گاها صابونی و آلدهیدی داره . برای اصطلاح تمیز در عطرسازی از واژه ی وایت استفاده نمیشه بلکه از کلین clean استفاده میشه ، پس اصطلاح وایت ماسک برای مشک سنتتیک غلطه . به نظرم باید مشک گروه اول رو مشک حیوانی نامید ، مشک سنتتیک رو مشک سیلور ( که اشاره ای به فلزی بودن طعم ، صنعتی بودن و روشن و لایت بودنش داره ) نامید . و مشک حاصل از سنبل وحشی یا کرفس وحشی رو مشک سفید نامید . و امبرته هم مشخصه و به مشک پنیرکی ارجاع داره .